Mikä PAPERI sopii gellipainantaan?
Gelllipainantaan
voi käyttää monenlaista paperia. Valkoista ja värillistä, ohutta
ja paksua, sileää ja karheaa. Kaikkea kannattaa kokeilla, kunhan
pinnassa ei ole mitään terävää, mikä vahingoittaa gellilevyn
pintaa. On kuitenkin huomioitava, että paperin laatu vaikuttaa
painojälkeen.
Mihin tarkoitukseen aiot käyttää taidepapereita?
Oma kokemukseni on, että gellipainannassa yksi asia vaikuttaa eniten paperin valintaan ja se on painetun paperin käyttötarkoitus. Itse valitsen paperini juuri niin. Kerron seuraavaksi, mitä papereita käytän gellipainantaan.
OMAT PAPERIVALINTANI
Kokeilemiseen ja testaamiseen, esim. erilaisten kuvioiden ja väriyhdistelmien kokeiluun, edullinen 80 g kopiopaperi on hyvä vaihtoehto. Kokeiluvaiheessa kaikki vedokset eivät aina onnistu ja edullinen paperi on silloin paikallaan. Myös gellipainanta -kursseilla annan painopaperiksi kopiopaperia. Jos vedos ei onnistu, se ei haittaa, sillä paperiahan se vaan on. Huokea materiaali rohkaisee kokeilemaan vapaammin.
Korttien valmistukseen valitsen myös kopiopaperin, 80-100 grammaisen. En juuri koskaan paina vedosta suoraan korttipohjaan, koska gellipainanta on yllätyksellinen painotekniikka, eikä tavoiteltu painojälki aina onnistu. Käytän yleensä ympäristöystävällistä, valkoista kopiopaperia.
Kehystettäviin taidevedoksiin valitsen vähintään 200 grammaisen, happovapaan paperin. Väri voi olla valkoinen tai luonnonvalkoinen. Paksumpi siksi, että se on kehystämiseen parempi ja laadukkaampi. Ohueen paperiin voi helposti tulla pieniä taitoksia ja muita jälkiä sitä käsitellessä.
Kirjanmerkkeihin ja vihkojen kansiin käytän myös paksumpaa paperia, noin 160 - 200 g. Tuotteen käyttötarkoitus on siis myös tärkeä huomioida. Paksumpi paperi kestää käyttöä paremmin, luonnollisesti.
Kollaaseihin käy mikä paperi tahansa. Kollaasihan tehdään yleensä sekalaisesta materiaalista. Jos kollaasin aikoo kehystää, on tietysti toivottavaa, että siihen käytetyt paperimateriaalit olisivat happovapaita. Siten taideteos säilyy pidempään laadukkaana.
MITÄ TARKOITTAA PAPERIN HAPPOVAPAUS?
Happovapaa paperi tai kartonki on valmistettu happovapaista materiaaleista. Se kestää paremmin valoa ja säilyy pidempään. Jos paperi ei ole happovapaata, se kellastuu ja haurastuu ajan myötä. Happovapaan paperin tunnistaa mm. Acid Free-merkinnästä.
PAPERIN PINTA JA PAKSUUS
Valitsen usein mahdollisimman sileän paperin, koska jos paperin pinta on karhea, se näkyy myös painojäljessä. Toki se voi olla myös haluttu efekti. Myös paperin paksuus vaikuttaa painojälkeen. Mitä ohuempi paperi, sitä paremmin siihen tarttuu yksityiskohtia gellilevystä. Esim. valkoinen silkkipaperi nappaa pienetkin detaljit melkein parhaiten.
Gellipainantaan voi käyttää myös kierrätyspapereita. Kellastuneet kirjansivut, sileä pakkauspaperi tai isojen kirjekuorien kuvioitu sisäpuoli soveltuvat mainiosti erilaisiin painokokeiluihin. Kierrätyspapereita löytyy jokaisen kotoa ja on edullista käyttää. Huom. sanoma- ja aikakauslehtien muste saattaa tarttua gellilevyyn. Niitä kannattaa käyttää harkiten.
YMPÄRISTÖMERKIT
Itselleni tärkeitä arvoja materiaalien valinnassa yleensäkin on niiden ympäristöystävällisyys ja hyvä hinta-laatusuhde. Esim. valitsemalla FCS-merkityn tuotteen tuet vastuullista metsänhoitoa. Muita ympäristömerkkejä ovat mm. Blauer Engel-merkki ja kotimainen Joutsenmerkki. Papereista löytyy yleensä tietoa niiden pakkauksista tai googlettamalla.
MITÄ PAPERIA SINÄ KÄYTÄT?
Nyt haluaisin kuulla omia kokemuksiasi gellipainannasta. Mitä paperia käytät eniten? Jos et ole aiemmin tehnyt gellipainantaa, saitko täältä tarvitsemaasi lisätietoa?
Sitten vain omia paperivarastoja kaivelemaan ja gellilevy esiin! Mukavaa maaliskuun alkua sinulle!