Paljonko KÄSINTEHTY KORTTI saa maksaa?

28.07.2023

Käsintehdyn tuotteen hinnoittelu on joskus vaikeaa. Otetaanpa esimerkiksi vaikka käsinpainettu kortti. 

HINNOITTELU

Jokainen tekijä hinnoittelee tuotteensa omalla tavallaan. Itse huomioin tuotteen hinnoittelussa mm. materiaalit, työajan ja tuotteen arvon asiakkaalle. Lisäksi on laskettava mukaan mahdollinen myyntiprovisio. Se voi olla myyntipaikasta riippuen esim. 15-40% tuotteen myyntihinnasta. 

Käsinpainetun taidekortin materiaalikuluihin lasken mm. korttipohjan, kirjekuoren, sellofaanipussin, akryylimaalin ja muut mediumit, painopaperin ja tulostettavan tuotetarran. Kuluihin sisältyy myös toimituskulut, koska joudun tilaamaan lähes kaikki tarvikkeet postitse. 

Työaika kortin tekemisessä pitää olla lyhyt ja tehokas. Muuten niiden tekeminen ei ole kannattavaa. Huono puoli tässä on se, että luova työ ei kaipaa tehokkuuslaskelmia. Niiden myötä luomisesta voi kadota se tekemisen ilo ja vapaus. 

Työajan laskeminen per kortti on välillä hankalaa, koska teen eri työvaiheet sarjatyönä. Usein teen niin, että painan samana päivänä useita vedoksia, joista sitten myöhemmin valitsen mihin ne käytän. Tuleeko vedoksesta kehystetty taidevedos, kortti, kirjanmerkki vai jotain muuta? Sarjatyö varmistaa tehokkuuden, niin esivalmisteluissa kuin itse tekemisessäkin. Painaminen, kuvien rajaaminen sopivaan kokoon, kiinnitys korttipohjaan, pakkaaminen, ym. hoituu nopeammin kun tekee samaa työvaihetta 20 kertaa kuin että tekisi jokaisen erikseen.

Mikä sitten on tuotteen, tässä tapauksessa taidekortin, arvo asiakkaalle? Yleensä kortti ostetaan, koska halutaan muistaa ja huomioida  juhlapäivää viettävää läheistä tai tuttavaa. Se liitetään lahjapakettiin tai postitetaan sellaisenaan. Tällöin kortilla voi olla suurempi merkitys. Jos ei anneta lahjaa ollenkaan, kortilta vaaditaan enemmän. Kortteja ostetaan myös itselle. Taidekortin voi vaikka kehystää omalle seinälle.

Korttiin voi kuulua seuraavia arvoja: yksilöllisyys, persoonallisuus, ainutkertaisuus eli uniikkius, ajattomuus, aitous, esteettisyys, positiivisuus, trendikkyys, jne. Yksi tärkeimmistä arvoista nykypäivänä on myös tuotteen vastuullisuus. Siihen voi lukea mm. materiaalien ekologisuuden, käsityöläisyyden tukemisen, paikallisuuden, kotimaisuuden, jne.

KÄSINPAINETTU TAIDEKORTTINI MAKSAA 6,50 € 

Itse teen myyntiin pääasiassa A6-kokoisia, 2-osaisia tekstittömiä taidekortteja, jossa on kaunis ja ajaton, kasviaiheinen kuva. Kuvat painan käsin käyttäen gellilevyä ja akryylimaaleja. Tekniikasta johtuen jokainen kuva on uniikki yksittäiskappale. Puhutaan monotypiasta, joka on yksi taidegrafiikan muodoista.

Kun ostat tekemäni kortin, voit olla varma, että kortinsaaja ei saa toista samanlaista korttia. Vaikka käyttäisin painamiseen samaa kuviointia ja samoja värejä, en pysty toistamaan kuvaa täysin samanlaisena. Jos haluaisin, voisin tietysti painattaa kortteja. Mutta silloin korteista katoaisi ainutkertaisuus, mikä on niissä se "juttu".

Vastuullisuus on yksi pienen yritykseni arvoista. Se näkyy korttien osalta siinä että leikkaan korttipohjat itse ekologisesta kartongista jonka tilaan kotimaiselta jälleenmyyjältä. Myös kirjekuoret ovat vaihtuneet uusiokuoriin. Tavoitteena on vaihtaa myös akryylimaali ekologisempaan vaihtoehtoon.

Kortin hinnaksi laskemani 6,50 € on jonkun mielestä kallis, toisen mielestä liian halpa (!). Olen laskenut hinnan niin, että korttien painaminen käsin on suht kannattavaa ja itselle motivoivaa. Ja että kortteja myös menisi kaupaksi. En voi myydä muutaman euron kortteja, koska siinä ei olisi mitään järkeä. 

(Edit 21.3.24) Jälleenmyyjä vähentää tuotteen myyntihinnasta vielä provision, joka voi olla esim. 20-40%. Kortista, jonka hinta on 6,50, ei tekijälle jää käteen paljon mitään.

LOPUKSI

Herättikö tämä pohdinta ajatuksia? Jos olet itsekin kortintekijä, pystytkö samaistumaan? Jos olet kortin ostaja, ehkä tämä avasi vähän sitä, mitkä kaikki asiat vaikuttavat käsintehdyn kortin hinnoitteluun.

Teksti editoitu 21.3.24